50 éves tőkékről készített borral érkezik az Olaszrizling Októberre Káli Balázs, a Káli-medence egyik legjelentősebb, de sokszor rejtőzködő borásza. A vele készített interjúban arról is beszélt, gasztrobornak tartja-e az olaszrizlinget.

Milyen tételekkel érkezel és miért ezeket választottad?

A fő attrakció a 2019-es Öreg Tőkék olaszrizling lesz, ami most kerül forgalomba. Ehhez az alapanyag 50 éves ültetvényekről lett szüretelve, a borban egy jó adag ásványosság jelenik meg. Ennek a tételnek bemutatom a 2018-as változatát is, ami ugyan már elfogyóban van, de érdekes megézni, hogy mennyit változik, fejlődik az ízvilág egy év alatt. Ezen kívül viszem még a 2019-es „alap” olaszrizlingemet, illetve más fajtákból készült boraimat is bemutatom.

Mit jelent neked személyesen az olaszrizling?

Azt gondolom, ez a fajta jeleníti meg  legjobban a Káli-medence és Fekete-hegy jellegét. Miközben szép, gyümölcsös borokat ad, nem olyan hivalkodóak a zamatai, így jobban érvényesül a mifelénk jellemző ásványosság. Másik jó tulajdonsága, hogy a gasztronómiában gyakorlatilag mindenféle ízvilággal párosítható.

Káli Balázs

A teljes cikk a Borászportálon

vissza