Káli Balázs feleségével és kisfiával egy 1800-as évek óta családi tulajdonban lévő házban él Szentbékkállán, ahol nem csak mindennapi teendőiket végzik, de ott címkéznek, palackoznak és raktároznak is, no meg a pincét is itt találjuk. A Káli családnak jelenleg tíz hektáron van szőlője a Fekete-hegyen, az Öreg-hegyen, a Köves-hegyen, a Homok-dűlőben és Farkastetőn. Olaszrizlinget, traminit, szürkebarátot, chardonnay-t és cabernet sauvignont szüretelnek minden évben, részben állandó csapattal. Balázs saját elmondása szerint is életvitelszerűen borászkodik, együtt rezeg a szőlővel – egyszemélyben borász, szőlész és pincemunkás, de természetesen a család is rengeteget segít neki a munkában.

Idén szeptember 14-én kezdték a szüretet. Október 21-én kerültek az utolsó fürtök a ládákba, és ezen az őszön két kísérletbe is belefogtak.

Idén új fajtákkal foglalkoztunk: kipróbáltuk, milyen a szürkebarát fajtaborként, illetve hogy a cabernet sauvignon milyen eredményt hoz, ha vörösbort készítünk belőle. Terméskorlátoztuk a területeinket, köztük ezeket a fajtákat is. Koncentráltabb ízvilág, fajtajelleges szép illatok, lassan lehúzódó gliceringyűrű, némi petrolosság megjelenése, szép dinamikus savak jellemzik az idei borokat.

– meséli Balázs.

A teljes cikk – Roadster

Share
vissza